Toyota

De Toyota Celica,

Veel mensen kennen de Celica vanwege de rallysport, of van tuning-sites, omdat vooral het laatste model regelmatig word verfraaid. Maar de ``roots`` van dit model gaan terug naar 1970.

Maar eerst een klein stukje historie over het merk toyota zelf.
Sakichi Toyoda vond aan het einde van 19e eeuw een automatische weefmachine uit. Een engels bedrijf zag er wel brood in, en betaalde veel geld aan Sakichi Toyoda om de machine in europa te kunnen bouwen. Dit geld gaf Sakichi aan zijn zoon, Kiichiro Toyoda, zodat zijn zoon een bedrijf op kon richten. Kiichiro besloot auto`s te gaan bouwen!

In 1936 begon de productie van het eerste model AA. Een jaar later werd de fabriek hernoemd naar Toyota Motor Corporation. Kiichiro Toyoda stelde als doel om de beste auto's van de wereld te bouwen. Om de kwaliteit te waarborgen, werd er na de 2e wereldoorlog een kwaliteitscontrolesysteem ingevoerd. Toyota stond al snel bekend als fabrikant van betrouwbare auto`s. Toyota staat nog steeds als betrouwbaar te boek, en dat blijkt ook uit talloze kwaliteits onderzoeken.

 

De Celica TA22

In 1970 Komt het eerste model TA22 uit, een coupe. 2 deuren, een lange motorkap, en een kofferbakje. Er zijn drie 1588 cc motoren te onderscheiden, de 2T motor van 75 pk en twee exemplaren met dubbele carburateur, de 2T-B en 2T-G van respectievelijk 86 en 108 pk.

 

Celica TA23

In 1976 is de eerste facelift van de Celica een feit. Het TA22 model word gewijzigd, en heet nu TA23. De ta23 is 6cm langer, het interieur is anders, en de neus werd verandert. Ook heeft hij een langere motorkap, een rechtdoorlopende neus, en andere zijknipperlichten.

 

Celica TA28/RA28

Van de TA23 verschijnt ook een liftback, De TA28. Hij is met dezelfde motoren leverbaar als de TA22.
We hebben ook nog een RA28, dit is dezelfde auto, alleen dan met krachtiger 1968 cc grote 18R-G motor van 120 pk. Deze motor was ook leverbaar in de Cressida en in de voorganger hiervan, de Corona en de (Corona) Mark II. De achterkant van deze Celica lijkt sterk op die van een mustang, en ook van schuin achter bekeken lijkt dit een mini-mustang.

 

De Celica TA40/RA40

n 1978 stond de 2e generatie Celica klaar. Dit model ziet er compleet anders uit. Ook binnen dit model waren de bestaande 1588 cc 2T, 2T-B en 2T-G motoren van respectievelijk 75, 90 (vanaf 1980 86) en 108 pk leverbaar.

Het model A4 ging dan onder de naam TA40 door het leven. Dit model werd als Coupé en als Liftback, beiden met uiteraard twee portieren (LB 3-deurs), gevoerd. De sterkere exemplaren, de RA40 Liftback, werden aangedreven door de 1968 cc 18R en 18R-G motor van 90 respectievelijk 120 pk.

In 1980 werd een kleine facelift doorgevoerd, waarbij de ronde koplampen worden vervangen voor rechthoekige exemplaren en ook de brede achterlichten opvallen. Op basis van dit model kwam er in 1979 het MA4 Celica-Supra model uit met een 2.6 en een 2.8 liter 6cilinder lijnmotor.

in 1980 werd een 4-deurs celica aangekondigd, de celica camry. Dit model was een toyota carina, met een op de celica gebaseerde voorkant. Hij was bedoeld voor de japanse thuismarkt. De Celica Camry was gebaseerd op de 2e generatie celica, net als de Corona en Carina. Deze camry had dus ook achterwielaandrijving, net als vele auto`s in die tijd. Er zijn meer dan 100.000 van gebouwd, waarvan sommigen waren ge-exporteerd naar andere landen, om de 2e generatie Carina op te volgen. 2 jaar na de introductie werd het een apart model, zonder de toevoeging Celica. Na de Celica Camry volgden nog 6 generaties Camry`s.

 

De Celica TA60/RA60

In 1982 kwam de 3e generatie van de celica uit. In de jaren 80 waren alle auto`s vierkant, dus ook de Celica. Dit model had ook erg afgescherpte hoeken en natuurlijk klapkoplampen (in de eerste 2 jaar naar voren kantel-bare koplampen). Als carrosserievorm onderscheiden we de Coupé, met erg grote kofferbak en de Liftback. Laatstgenoemde was het meest populair. Op het motorische vlak onderscheiden we als oude bekende de 2T-B motor van 1588 cc en 86 pk, de 1972 cc 21R motor van 105 pk en de 18R-G motor van 1968 cc en 120 pk.

In 1983 kwam er een facelift en toen werd ook de 4A-GE motor van 1587 cc en 124 pk uit de Corolla GT Sportscoupé AE86 leverbaar in de Liftback GTS 16V. Deze motor had vier kleppen per cilinder en brandstofinjectie Het model was er ook als cabriolet, alleen is die weinig verkocht.

Het absolute topmodel in de reeks was (vanaf 1982) de Celica Supra 2.8i (MA6) met de zescilinder in lijn 5M-GE 2759 cc motor van… 170 pk

 

De Celica T16

In 1985 werd de TA60 afgelost door de T16. De vorm van de auto was al wat ronder, maar de klapkoplampen zijn gebleven. Het model had in tegenstelling tot zijn voorgangers voorwielaandrijving. Er was weer een driedeurs Liftback-model en een tweedeurs Coupé leverbaar. Dat coupémodel werd eigenlijk als basismodel gezien. Maar het in 1987 ontwikkelde prachtige cabriomodel was wel op dit coupémodel gebaseerd.

Op het motorische vlak komen we de 4A motor met 86 pk tegen voor de 1.6 ST-versie. Ook zien we de 4A-GE motor van 1587 cc weer terug in de voor de GT/Gti. Afhankelijk van de aanwezigheid van een katalysator leverde deze motor 124 of 116 pk. De 1998 cc motor (type 3S-GE) leverde 140 of 150 pk. In 1987 kwam zelfs de vierwielaangedreven GT-Four (Turbo 4WD) uit met 3S-GTE motor, dus met Turbo. Goed voor 185 pk. Dit model had ook standaard ABS. In 1988 werd het model gefacelift, waarbij de voorzijde licht wijzigde.

 

De Celica T18

In 1989 werd op de autosalon van frankfurt de 5e generatie Celica voorgesteld. vanaf 1990 was hij te koop. De liftback (er bestond ook een coupe, maar werd niet in nederland geleverd) had een vrij extreme uitstraling voor die tijd, waar veel mensen aan moesten wennen. De basismotor was een 1.6 4cilinder, met 105pk. Dat was eigenlijk wel een beetje magertjes voor een auto met sportieve looks. Deze uitvoering is het meest verkochte model. De celica koste in 1990 omgerekend zo`n 18.000 euro, terwijl een Toyota Corolla met hetzelfde blok bijna 7000(!!) euro goedkoper was!

Er was ook een 2 liter uitvoering, met als topmodel de GT-four, met een 2 liter tubo en vierwielaandrijving. Bijzonder was het keramische compressorwiel van de turbo (alleen in japan) en de luchtgekoelde intercooler. Een wide-bodykit was een fabrieksoptie op de 2liter-variant. Dit model had de brede spatborden van de turbo, alleen niet de bumper en motorkap. Een andere speciale uitvoering is de Carlos Sainz edition, dat was een GT-four, met een nog agressiever uiterlijk. Dit model was uitgebracht om te kunnen meedoen met het WRC, waar de celica erg succesvol was. Deze auto heette in japan Celica RC. Ook waren er technische aspecten die afweken van de GT-four.
De CS-edit. had bijvoorbeeld een andere intercooler. Dat wou TTE (die de rallywagens bouwde) graag zodat het makkelijker te tunen was voor de WRC-wagen. Ook heeft hij een andere motorkap, met luchtuitlaten om van de hitte af te komen. dit in tegenstelling tot de gewone GT-fout motorkap, die juist een luchthapper had. ook beschikte hij over eenandere voorbumper die meer lucht doorliet, en veel lichter was dan de originele. De achterbumper is ook veel lichter. De versnellingsbak heeft kortere verhoudingen, de ECU heeft meer brandstofmaps en een fuelcut bij 17 ipv 14 psi.

 

De Celica T20

Na 4 jaar vond toyota het alweer tijd voor een opvolger, de T20. Hij zag er totaal anders uit dan zijn voorganger. Ook de klapkoplampen waren niet meer in de mode, dus kreeg hij dubbele ronde koplampen. We komen voor het eerst de 7A-FE motor van 1762 cc tegen. Deze motor werd ook in de Carina E gevoerd en levert 116 pk. De 1998 cc 3S-GE motor van de GT kreeg een gewijzigde cilinderkop en leverde nu 175 pk. Het snelste model, de GT-Four, had natuurlijk de 3S-GTE motor, met 4-wielaandrijving. Dankzij de bemoeienis van het in Keulen gevestigde TTE (Toyota Team Europe), welke ook alle rallywagens ontwikkelde, werd een vergrote turbo gemonteerd en leverde het apparaat 242 pk. De GT-Four had de geventileerde remschijven van de supra gekregen om het geweld een halt toe te roepen. Ge GT-Four WRC was het homologatiemodel voor de WRC wagens.
Die had een lichtgewicht motorkap, een speciaal onderstel, een hogere achterspoiler, een anti-lag systeem, en watersproeiers in de voorbumper voor de intercooler. Van de WRC zijn 2500 stuks geproduceerd. In japan bestonden nog SS-versies, met een door Beams getuned 3S-GE blok, zonder turbo, maar wel met 200pk!

 

De Celica T23

Dit is de tot nu toe laatste versie van de Celica, die wegens milieu-regeltjes niet meer leverbaar is in Nederland. Hij werd in 1999 geintroduceerd, en ziet er weer compleet anders uit dan de voorganger... Hij is scherp gelijnd, krachtig, alles wat een sportwagen moet hebben. Nu pas maakt toyota echt werk van de styling, getuige de yaris die ook rond die tijd werd geintroduceerd. Op het motorische vlak veranderde er ook veel. Ook de Celica kreeg de motoren met variabele kleptiming, de VVT-i motoren. In de 1ZZ-FE uitvoering met 143 pk en in de 2ZZ-FE in de T-Sport uitvoering met liefst 192 pk en zes versnellingen. Vooral de T-sport is zeer hoogtoerig, want in die uitvoering worden ook de tilhoogte van de kleppen geregeld, waardoor het vermogen tussen de 6- en 7000 toeren ineens vrijkomt. Dit blok is ook leverbaar in de Corolla T-sport. In 2003 is het tijd voor een facelift, en word het front iets anders, en (uiteraard) de achterlichten ook.